Ontwerpen in beleid

De EZ Design Studio

De Case

Met Studio_Agri meets Design hebben we op het departement ontworpen aan een verscheidenheid aan beleidsvraagstukken.

In de studio hebben we de focus gelegd op het (re-)framen van vraagstukken. Door ons te verplaatsen in de belevingswereld van mensen voor wie we ontwerpen en met vraagstukken die ogenschijnlijk niks met beleid maken te maken hebben. Is het gelukt om los te komen van reeds bewandelde paden.

Opdrachtgever
Ministerie van Economische Zaken

Uitdaging
Ervaren hoe het ministerie Economische Zaken op een ontwerpende manier kan werken en wat design als methodiek kan betekenen.

Resultaat
In korte tijd concreet van start gegaan met de verschillende uitdagingen.

Wil je meer weten?
Download de Case Study!
(Binnenkort beschikbaar)

Logic bring you from A to B, imagination brings you everywhere

Waarom design?

De afgelopen jaren is het beeld over design sterk veranderd. Daar waar design vaak gezien wordt als een eigenschap van zorgvuldig en mooi vormgegeven producten is, wordt met design steeds meer een manier van werken bedoeld. Dat ontwerpers ‘anders’ werken lijkt steeds duidelijker zichtbaar te worden. Dat ‘anders’ gaat dan over experimenteren en leren door te doen. Over mensen als uitgangspunt nemen omdat je niet voor jezelf, maar voor anderen ontwerp. En over het creëren van oplossingen voor morgen, het maken van dat wat er vandaag nog niet is.

Re-framing en framing
Herkaderen is de kunst van ‘anders denken’. Als we vast zitten op een probleem of een situatie, soms alles wat we nodig hebben is een ander perspectief. Een nieuw perspectief kan helpen om te komen met een frisse aanpak of oplossingsrichting voor uitdagingen.

Leren door te doen

Studio_Agri meets Design was een eerste poging, een prototype, om een tijdelijke ontwerpstudio binnen het ministerie van Economisch Zaken op te tuigen. Een plek waar beleidsmakers en ontwerpers elkaar ontmoeten en samenwerken. Creativiteit kan helpen bij het verbeelden van ideeën, het creëren innovaties en oplossingen bieden voor maatschappelijke opgaven. Samen zijn we in staat complexe vraagstukken sneller te doorgronden en met onverwachte oplossingen te komen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van nieuwe skills en methodes. Tijdens de sessies was er een team van drie ontwerpers aanwezig om te laten zien en ervaren wat de kracht van design is. Juist bij complexe vraagstukken binnen het DG Agro en Natuur kunnen ontwerpers helpen om nog beter grip te krijgen op de uitdaging.

Een leerzaam en inspirerend programma
In de ochtend werkten ze aan concrete lopende projecten. Met de lunch verzorgen de ontwerpers inspirerende presentaties over de kracht van design. Het middagprogramma bestond uit hands-on trainingen in de verschillende facetten van design zoals co-creatie, framing/re-framing en de kracht van visualisaties.

Every challenge starts with reframing the problem

Design Research

Mensen altijd centraal

Ontdek meer projecten:

KLM Studio
Slachtofferhulp NL
Utrechtse Musea
NS

Service Design

Diensten om van te houden

Ontdek meer projecten:

SHN Prototype en Experiment
Mitsubishi Elevator Europe
Provincie Noord-Holland

Strategic Design

Verken onontgonnen terrein

Ontdek meer projecten:

OMO Scholengemeenschap
Schneider Electric
Malmberg

Designing Cultures

Ontwerp je bedrijfscultuur

Ontdek meer projecten:

Ministerie van EZ
KLM Pride is blue
KLM Boek
SHN Implementatie
Rabobank
KNMG

Get in touch

Wil je ook aan de slag op een design gedreven manier?
Bel 030 8903220 of mail ons!

Design in
the service
of people

31Volts
Schaverijstraat 11
3534AS Utrecht
030 8903220