Ontwerpen van beleid

Beleid maken en wetten schrijven. Dat is een manier om veranderingen in de maatschappij te realiseren. Maar kan het ook anders?

Elke sector heeft zo haar eigen manier van denken en doen. Bij de overheid is het maken van beleid én dit vertalen naar wet- en regelgeving de aanpak. ‘Kan het niet anders?’ was de vraag van een aantal ambtenaren bij het Ministerie van Economische Zaken. ‘Is er geen manier waarmee we misschien sneller en beter tot resultaten komen?’

Design Thinking was al een bekende term. Maar daadwerkelijk op een ontwerpende manier werken, daar was nog geen ervaring mee opgedaan. Aan ons de opdracht om hier verandering in te brengen.

Studio EZ
Ministerie van Economische Zaken
Den Haag
• 2015
‘Design is een
Werkwoord’

De EZ Design Studio

Met speciaal ontworpen banners, bordjes en tekenborden claimde we een verdieping van het departement. In no-time bouwende we zo een plek om als ontwerpers te kunnen werken. Een week lang werkten we hier in co-creatie aan diverse uitdagingen.

De studio maakte het makkelijk om visueel te werken. Minder woorden en meer beelden.

Concrete resultaten opleveren is belangrijk, maar de échte uitdaging vinden om op te lossen, dat is de super power van design. Het (re-)framen van de uitdaging noemen we dat.

Zo werkten we aan 12 beleidsagenda’s waarbij we iedere keer op zoek gingen naar de échte uitdaging om zo tot verrassende oplossingen kwamen.

Methodieken
Design Thinking training
Workshops
Storytelling
Innovatie Canvas
In-house design studio
Een Design Studio?

Ontwerpstudio’s zien er vaak mooi en inspirerend uit. En dat is niet voor niets. Creativiteit, samenwerken en experimenteren zijn zijn cruciaal om tot nieuwe dingen te komen. Gelukkig is het niet zo moeilijk om hier een start mee te maken. Hoe? We denken tekenen graag met je mee.

Design in
the service
of people