Crossovers ontdekken om relevant te blijven

Hoe kunnen bibliotheken van waarde blijven in de maatschappij? Provincie Noord-Holland ging het ontwerpproces aan!

Bibliotheken hebben het zwaar. Bezuinigingen, dalende ledenaantallen en de digitalisering brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Al sinds 1990 neemt het ledenaantal landelijk af. Zonde! Want mensen kunnen er lezen en leren, elkaar ontmoeten en kennis maken met kunst en cultuur.

Iedere provincie in Nederland is verantwoordelijk voor zijn eigen bibliotheekbeleid. Dat wordt vervolgens uitgevoerd door de provinciale ondersteuningsinstellingen (POI’s). In opdracht van Provincie Noord-Holland deden we onderzoek in The Base, naar hoe bibliotheken relevant kunnen blijven.

The Base is een bedrijfsverzamelgebouw op Schiphol. Naast een kinderdagverblijf en een sportschool is er ook een kleine bibliotheek gevestigd.

Between The Lines
Provincie Noord-Holland
Schiphol – Amsterdam
2019

Ontwerpend onderzoek

De ambitie was om nieuwe samenwerkingsverbanden te ontdekken én te valideren. Daarvoor moet je met mensen in gesprek, je gezicht laten zien bij de buren en hen enthousiasmeren om met je mee te denken. Je kan hierover leren, maar nog beter is het om het zelf te doen. We trainden het team in design gedreven onderzoek en samen experimenteerden we met verschillende prototypes.

Prototypes zijn gespreksstarters

We spraken diverse mensen in de nabije omgeving van de bibliotheek; de bezoekers, medewerkers en huurders van The Base. Uit de experimenten met verschillende prototypes leerden we meer over de (latente) behoeftes van de doelgroep. Zo ontdekten we onder andere dat de bibliotheek een partner kan worden van bedrijven door hun medewerkers te bedienen. Dit vereist wel een pro-actieve houding, plus het vermogen om verder te denken dan het aanbieden van boeken. Dat verder ‘denken’ deden we samen. Tijdens sessies gaven we verdieping aan de ideeën. Het resultaat: rijke service scenario’s, waarin de impact van ieder idee staat beschreven.

Methodieken
VeldonderzoekInterviewsWorkshopsPrototypingCo-creatieService scenario’s
Voorbij de horizon

Noem het een box, een bubbel of comfortzone. Niets mis mee. Maar soms kan het slim zijn om even uit jouw eigen wereld te stappen. Op zoek naar inspiratie of nieuwe samenwerkingen. Vind je het lastig om te beginnen? Misschien kunnen wij je dan helpen om een eerste stap te zetten, of flinke sprong te maken.

Design in
the service
of people