Het klaslokaal van de toekomst

Onderwijs is dynamisch. Wat betekent dat voor het schoolgebouw? Met docenten en leerlingen van de OMO Scholengroep ontwierpen we aan het klaslokaal van de toekomst.

De afgelopen jaren is het onderwijs sterk veranderd. Van leerlingen wordt verwacht dat zij projectgestuurd problemen oplossen en steeds meer samenwerken. weg

De meeste klaslokalen daarentegen zijn nog erg klassiek ingericht. De rijopstelling is oud en, helaas, vertrouwd. Hoe kan de inrichting van fysieke ruimtes een ondersteunende rol vervullen? Samen met docenten en leerlingen hebben we die vraag beantwoord.

SHN 2.0
OMO Scholengroep
Bergen op Zoom
• 2017

Zelf aan de slag

Hoe een klaslokaal er in de toekomst uitziet, dat weet natuurlijk niemand. Maar dat is geen reden om er niet mee bezig te zijn. Integendeel! Door er samen aan te ontwerpen ervaar je pas de mogelijkheden. Je merkt welk effect een verandering in de ruimte heeft op het onderwijs. Op leren. En op de onderlinge dynamiek.

Juist daarom was de aanpak in dit project zo belangrijk. Het liet zien dat het ontwerpproces zeker zo belangrijk is als het eindresultaat.

We haalden al snel vier belangrijke kenmerken boven tafel waaraan allerlei leervormen werden gekoppeld. Uit karton maakten we prototypes en testten we welke effecten deze hebben op die leervormen. Onder de leerlingen was de treincoupé bank populair. Deze sloot hen namelijk af van geluid en andere afleidingen.

Door met prototypes te werken leerden we snel wat wel en niet werkte. En welk effect een meubel had op de leerlingen. Deze budgetvriendelijke manier van werken helpt je om de juiste keuzes te maken. Wel zo handig, wanneer je het meubilair van jouw hele school gaat vervangen.

Co-creatie

Het interieur van een school gaat niet (alleen) over kleuren en vormen. Het gaat over het ondersteunen van jouw docenten en leerlingen. Door samen te experimenteren in een veilige omgeving leer je onverwachte lessen. Want ideeën kunnen er op papier goed uitzien, maar in de praktijk heel anders uitpakken.

Methodieken
Deskresearch
Observeren
Prototyping
Workshops
Co-creatie
Service scenario’s
CAD

Cardboard Aided Design, daar staat CAD voor. Karton is misschien wel ons favoriete materiaal om mee te werken. Met name in projecten waarin ruimtes een belangrijke rol spelen en niemand precies weet wat werkt. Of het nu de school, het ziekenhuis of kantoor van de toekomst is.

Design in
the service
of people