Designing together for prevention

Hoe kun je eenzaamheid onder ouderen tegengaan met ontwerpkracht? We spraken ouderen uit Rotterdam en werkten in co-creatie aan de oplossing.

Uit onderzoeken blijkt dat zeker 30% van de samenleving gevoelens van eenzaamheid ervaart. Eén op de tien mensen is zelfs ernstig eenzaam. De Gemeente Rotterdam schakelde ons in om “eenzaamheid tegen te gaan met ontwerpkracht”. Te beginnen bij senioren.

Pilot Eenzame ouderen
Gemeente Rotterdam
Hoogvliet & Vreewijk, Rotterdam
2020

de kracht van ontmoetingen

Eenzaamheid gaat over het gemis van sociaal contact, van ontmoeten dus. We besloten ons daar op te richten; de kracht van ontmoetingen. Hoe gaan ouderen om met de mensen in hun omgeving en woongebouw? En welke drempels ervaren ze om nieuwe vriendschappen aan te gaan?

Co-creatie met bewoners

In samenwerking met Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) gingen we in gesprek met bewoners. Wat betekent ontmoeten voor jou? Met deze gespreksstarter kregen we allerlei behoeftes te horen.

Er kwamen ook duidelijke drempels naar boven voor het maken van dit contact: Een gebrek aan organisatievaardigheden, het lastig vinden om iemand om hulp te vragen of het spannend vinden om bij een nieuwe buur aan te bellen.

Door op locatie aanwezig te zijn en ter plaatse interventies uit te testen, werkten mensen met plezier met ons samen. Zo zijn ze niet langer het onderwerp van onderzoek, maar mede-ontwerper van de oplossing. De kracht van co-creatie!

 

Investeren in preventie

Gelukkig bestaan er al veel initiatieven om gevoelens van eenzaamheid te verminderen, wanneer die er al zijn. Wij zouden graag zien dat er meer aandacht komt op preventie van eenzaamheid. Contact maken met anderen, niet iedereen is daar even goed in. Maar oefening baart kunst.

Methodieken
Deskresearch
Dagboekstudie
Interactieve onderzoekstools
Interviews
Prototyping
Co-creatie
Service scenario’s
Van eenzaamheid naar ontmoeten

“Van eenzaamheid naar ontmoeten”, dat is de titel van het magazine dat we naar aanleiding van dit project maakten. Dit magazine illustreert de waarde van ontwerpkracht voor complexe vraagstukken.

Ook een magazine op je deurmat? Bel ons voor een exemplaar.

Design in
the service
of people