Making sense of complex themes

‘Relationele veiligheid’ en ‘veerkracht’. Hoe onderneem je actie op deze thema’s? In opdracht van iHUB Jeugdzorg gaven we betekenis aan deze lastig grijpbare onderwerpen.

Een warm welkom
creëert een betere start
van een veilige relatie

Het vraagstuk

In 2021 kregen ruim 460 duizend jongeren op verschillende manieren jeugdzorg. Dat is meer dan 10% van alle jongeren in Nederland.

De overkoepelende jeugdzorgorganisatie iHUB wil graag concrete stappen zetten die bijdragen aan betere zorg en meer werkgeluk. Maar welke stappen zijn dat? Wij hielpen hen bij deze zoektocht.

Side-bar Kolom
iHUB Jeugdzorg
Castricum, Den Haag, Alphen a/d Rijn en Harreveld
2021

Weten wat een woord betekent is belangrijk. Maar in een ontwerpuitdaging is het nog belangrijker om te weten hoe mensen hier naar kijken. Zoals veerkracht, dat voor de een iets anders betekent dan voor de ander.

Daarom gingen we in gesprek met medewerkers, jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg. De verschillende perspectieven op veerkracht en relationele veiligheid legden we vast in een reeks verhalen met de nadruk op alle dingen die goed gaan in de jeugdzorg.

Aan de hand van experimenten onderzochten we hoe de optimistische perspectieven verbeteringen in de zorg kunnen waarmaken.

Interventies met impact

Met behulp van de inzichten uit de interviews, bepaalden we samen met het innovatieteam welke ideeën écht een verschil kunnen maken. Zoals een welkomstpakket voor jongeren om zo gastvrijheid in de jeugdzorg te vergroten.

Een goede start maken in een instelling is van groot belang om je als jongere veilig te voelen. Het welkomstpakket is hierin de aanleiding en het excuus voor begeleiders om iemand welkom te heten in de instelling.

We leerden in zowel de open- als gesloten jeugdzorglocaties welke positieve impact dit prototype teweeg bracht. Door te experimenteren met prototypes hoef je nog geen grote investering te doen, maar creëer je wel de bewijslast voor een waardevol idee.

Methodieken
Interviews
Prototyping
Workshops
Expertmeetings
Co-creatie
Storytelling
Op zoek naar betekenis

Het duiden van woorden en thema’s is een hele slimme manier om erachter te komen wat ze voor mensen betekenen. Iedereen heeft wel een idee wat veerkracht betekent. Maar welke rol speelt veerkracht in jouw leven?

De zoektocht naar de betekenis van een woord is een mooie manier om kansen voor innovatie te ontdekken. Vooral wanneer je ze concreet weet te maken.

Design in
the service
of people